Okos otthon központok – Milyen eszközöket lehet kapni

1. Bevezetés

Az okos otthonok egyre népszerűbbek, ez nem véletlen hiszen az egyre digitalizálódó világunkban egy okos otthon nem csak kényelmet tud biztosítani hanem pénzt és időt is tud spórolni neked. Az okos otthon központok ezeknek az eszközöknek a szofisztikált és egyszerű kommunikálását biztosítja. Ebből is látszik, hogy egy okos otthon központ típusa kulcsfontosságú egy jól működő okos otthonban és a te drága privát zónádban.

2. Az okos otthon központ működése

Egy okos otthon központ nem csak összeköti és összhang helyezi az összes okos ezközödet de egy fajta továbbító egységként működik az otthoni hálózatod és az internet között, így akár még Kiskunhalasról is irányíthatod az othonodat miközben a nagyi finom főztjét várod. Mindezeken felül egy okos otthon központ sokat tud spórolni neked nem csak a rezsin, a távoli fűtés és világítás kontrolálásával hanem a háza biztonságát is biztosítja az okos kamerák segítségével és nem mellesleg a kedvenc háziállatát is megfigyelheti ezek segítségével

3. Az okos otthon központ típusai

Nagyon sok fajta típusa lehet egy okos otthon központnak de talán két fő kategóriába tudnám őket szedni. Ez a két kategória nagyon fontos tud lenni amikor egy ilyen eszközt kiválasztunk.

a, Centrikus szerverű okos otthon központok

Ezek az okos otthon központok egy centrikus szerveren tárolják az adataidat. Ez egy komoly adatbiztonsági kockázat lehet, hiszen ezek a cégek nem csak tárolják az adataidat, de el is adják őket más cégeknek. Arra nincs bizonyíték, hogy ezek a cégek 0-24 óráig megfigyelnének téged és nem én fogom az újabb alufólia sapkás mozgalmat elindítani de egy biztos, hogy adatokat tárolnak és ez árthat a személyes biztonságának és személyes adatainak. Ilyen például az Amazon Echo, Apple Home Pod, Vagy a Google Nest Mini.

b, Lokális okos otthon központok

Egy lokális okos otthon központ lényege hogy az adataid nem tárolódnak a felhőben hanem egy helyi szerveren például egy rasberry pi miniszámítógépen. Az ilyen rendszereknek sok előnye van például a teljes kontroll az eszközeid felett és a rendszer teljes átlátása, több funkciót biztosít hiszen bármilyen programot rárakhatsz például a Home assistant-et, mindezen felül az adataid is teljesen véve lesznek a külvilágtól így senki nem láthatja engedély nélkül a drága Micikédet alvás közben. Egy nagy hátránya tud lenni egy ilyennek az pedig a technikai tudás szükségessége és ezt a problémát szeretnénk megoldani az új egyszerű okos otthon csomagjainkkal.

Okos otthon központ - rasberry pi

4. Konklúzió

Ebből látszik, hogy az okos otthon központok miért ilyen fontosak sok embernek. Összegezve megadja az alapját egy egyre épülő okos otthonnak ezért fontos hogy, jól válasszunk az opciók közül. Ha tetszett ez a cikk csekkold le egy másik az okos otthon előnyeiről szóló cikkünket és ne felejts el benézni a Bolt részlegre sem.

Vélemény, hozzászólás?